Wednesday, June 24, 2009

Perdana V6 Spare Parts list

..Spare parts for Perdana V6 for reference..

  1. Timing Belt : MMC RM220, Gates RM250, Dayco RM295
  2. Bosch Double Platinum Spark Plugs – RM32 per piece, Mkt price RM45+, Plugs can lasts up to 100kkm.
  3. Bosch Fusion Iridium Platinum Spark plugs – RM210 6pcs
  4. Pro Rallye plug wire from USA together with grounding cable, rm220, Plug wire is 10mm, good performance.
  5. Castrol Magnatec together with Bosch oil filter – RM82.
  6. Top overhaul set Showa (made in Japan) RM345.
  7. Overhaul set Showa (made in Japan) RM415
  8. ATF filter & gasket – RM87, Original Proton.
  9. Water pump – RM95 GMB
  10. Black crystal headlamp – RM470 per pair (made in Taiwan)
  11. Bosch wiperblades – RM27
  12. Brake pads, Bendix Metal King Titanium RM94 Front, RM90 Rear.
  13. Bosch Brake pads, RM44 Front, RM48 Rear.
  14. Sachs absorbers front RM195 (per side) rear RM195 (per side)
  15. Kayaba absorbers RM80 front per side (oil), rear RM80 (gas) per side. Actually for Perdana SEI, but can be used for V6 as well. Outside selling Rm100++
  16. Proton ATF oil, RM19 per bottle, use 4 bottles.
  17. Local Perdana air filter – RM13
  18. Bosch alternator V6 RM195
  19. Front wheel bearing RM122 per side (made in Japan)
  20. Rear wheel bearing – RM145 per side (made in Japan)
  21. Lower arm upper- RM70, middle – RM55, lower RM55 per piece (SSS)
  22. Drive shaft head RM85, whole set RM 205
  23. Perdana outer door handle front RM160 per side, original Proton.
  24. Perdana door visors –RM100 (big), RM58 small
  25. Tie-rod end RM60 (2pcs),
  26. Rack end RM65 (2pcs)
  27. Drive Shaft – CyCar (Cycle & Carriage) long RM150, Short RM150

56 comments:

  1. harga ko bapak mahal.nak untung pun agak2 la.giler ker apa letak harga2 macam tu.

    ReplyDelete
  2. tu utk reference je la bodoh..ko geti baca ke tak geti baca..len kali nak komen tgk2 la dulu jangan main hentam suka ati mak bapak ko je..

    ReplyDelete
  3. Thanks, for all the comments
    Bro klu korang ada info tentang barang2 V6 yang murah2
    pls foward kat aku

    ReplyDelete
  4. Apa sai tak bagitau mana nak beli

    ReplyDelete
  5. List ada tp kedai kat ner

    ReplyDelete
  6. BRO...CAN U SENT ME THE DETAIL LIST AND LOCATION ...OK LA PRICE..X LA Expensive or cheap Kira dah ok la 2...

    ReplyDelete
  7. ya bro, kasi alamat kedai bro...
    rasa harga ada yg ok jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada lagi stock barang perdana murah2 ke bro?

      Delete
  8. nk spare part perdana murah2 email sy area slngor n kL : unggeh6204@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedang mencari 2nd hand bumper depan Perdana V6 warna biru (macam hitam)dengan bracket nya sekali. Lampu ABS sentiasa nyala di datchboard, apa pasal? Call o12-3306157

      Delete
    2. cuba isi minyak brek, nanti lampu abs xkan nyala..if nyala jgk meter problem

      Delete
  9. bro give your contact number.

    ReplyDelete
  10. parts perdana.. Ajai 0173436381

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi i'm lookin fr perdana v6 headlamp n bumper.could u pls check d price fr me? thank u.

      Delete
  11. siap pasang ker bro..

    ReplyDelete
  12. mau tanya sikit.. di mna lokasi kedai ye??
    tolong email kan kepada sy lokasi kedai kerata.. adam_ariff89@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  13. bro, air flow sensor ada stock? email kt aku dzacked@gmail.com or 0147321835 dzack urgent

    ReplyDelete
  14. bro nak tanya sikit lower arm utk depan kiri kanan bape bro satu set

    ReplyDelete
  15. Barang barang Perdana untuk reference..
    http://protonperoduaparts.com.my/en/search?tag=Perdana

    ReplyDelete
  16. ada tak sape2 nak jual lid bumper perdana belakang?

    ReplyDelete
  17. Sedang mencari 2nd hand bumper depan Perdana V6 warna biru (macam hitam)dengan bracket nya sekali. Lampu ABS sentiasa nyala di datchboard, apa pasal? Call o12-3306157

    ReplyDelete
  18. Nice blog. Very informative and very helpful commentators.

    ReplyDelete
  19. Ni macam berniaga atas angin je ni. Bagilag alamat kedai atau tel atau hp

    ReplyDelete
  20. brg2 suspension bwah kecuali absober blkg depan complete brape yg original pv6....

    ReplyDelete
  21. lower arm tu ori ke tak? sbb da due kali tuka da ni... so nak cari yg ori

    ReplyDelete
  22. bro.. sy bru pkai perdana n xbrape tau lg sal nak cri brg2.. skunk ni nak survey harga bumper depan dulu brape hrga..? bumper da nak luruh dah bro..
    exzos v6 standard brape..?
    email : koboi_terbang@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. bearing brand apa???????????? jgn jadi bodo lah bro..letak brand sekali senang kami nak refer...apalah..tak reti meniaga ke???????????

    ReplyDelete
  24. mane2 forum atau thread mesti ada maki2 dan menyalak kat orang lain.bila tegur melenting.is ish issshhhh.....anak siapa lah ye.

    salah ke jaga bahasa?we are not savage.maaf jika saya ada terkasar bahasa ^_^

    saya pengguna v6 juga...PEACE!

    ReplyDelete
  25. housing air cond kat dash board 2 bang... semua... empat2. pm harga di 0173048007. tq

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. saya nak beli barang perdana la..boleh x call saya no 012-6448609..sapa owner yang buat iklan ni erk??

    ReplyDelete
  28. saya nak beli cermin tepi side driver. pecah. tapi nak servey harga dulu.. boleh bagi saya harga cermin tersebut. sms atau call saya 017-9831190 mahathir

    ReplyDelete
  29. penutup tangki wiper perdana v6 ada jual x?

    ReplyDelete
  30. Aku baru hantar Perdana untuk service di Eon Service Centre. Kata workshop water pump bocor, kalau nak ganti dengan part tulin RM900++' Aku punya timing belt sudah haus, kata wokshop kalau nak ganti baru harganya RM 1,100 termasuk labour. Menasabah ka ini? Tolonglah nasihat saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak tak munasabahla..sebab beli parts kat kedai spare part pun lagi murah.hantar ke workshop biase bayar labour je..lg jimat.kualiti barang sama je..aku tukar belting fullset baru 700+.

      Delete
  31. aku teringgin gak nak beli perdana tpi buat masa sekarang server harga dulu ,,, and cari info pasal perdana nie ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selesa pakai perdana..kalau v6 better pasang gearbox cooler.selamat..jimat.gearbox pun tahan..

      Delete
  32. nak beli kereta baru x mampu,,, terpaksa laa beli kereta 2n ..l apa pun ada kereta ok laa .. dari pinjam kereta org ;)

    ReplyDelete
  33. semua model kereta x da masalah klau kau org semua pandai mencari alat ganti...murah tapi tahan lasak....yg penting makenik kna pro....

    ReplyDelete
  34. abg sam sjodin .. mahal nye? mgkin sbb buat kat eon servis. dah bertahun tak ke eon servis lps kes gear box.
    sy slalu tukar timing belt kat Jln Kebun Jawa, area Klang ... tp kalau dgn water pump, rasanya harga dia dulu ... 900 or 800 lebih .. tk sbrapa ingat. tp tak smpai le sribu.kalau tmg belt sja, ag kurang la.
    skrg, tgh cari info psl kete gegar bila 70-80km/h ag2 kalau kete berat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. try check maunting engin..sy punyer dah kna aritu..tukar 4 bijik lam 500 trmasuk upah..skrang dah smooth jer..

      Delete
  35. Salam Bro, ada tak Perdana Sei fusebox assymbly. Kalau bileh dgn cable sekali. Takde takpe. Kereta saya sparking dekat battery dan terbakar housing fusebox tu. call 017 202 8084

    ReplyDelete
  36. my name is iman.
    i have a perdana v6 year 2001,looking for buyer.
    if interested please call 0126780180
    thank you .

    ReplyDelete
  37. bro..saya baru nak beli perdana v6.spare part mahal tak.atau senang cari tak kat jb.

    ReplyDelete
  38. saya nak cari stereng perdana vd alfa...mana nak cari lama tak jumpa..kalu boleh nak warna hitam

    ReplyDelete
  39. Aku punyer bumper depan v6 alfa tak ngam la dgn body kat joint tu.dh tukar bracket baru pun tak jd jgk.ada sape2 bleh advise tak cmne nk kasi ngam.sakit mata aku tgk.nk taruk clip tu mcm tak cun plk.pls email me at yusrihalim@gmail.com thanks.

    ReplyDelete
  40. Ada sape2 leh info x pasal gear box perdana ngan perdana v6....sama juga ke atau lain....mana yg tahan....v6 or perdana 1st model

    ReplyDelete
  41. sapa2 nak cari spare part v6 gua ada simpan. gear box, computer box. seat dpn blkg, pintu. apa2 telefon gua terus pun boleh.. 013-6149535

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebiji v6 tahun 2001-2002 utk di jual sbg parts. Area ayer Keroh. Telefon 013-6149535

      Delete
  42. sapa2 yang ada sportrim standart v6 alfa nak tolak or trade in ngan sportrim 17 st.call or msg saya 0129061706

    ReplyDelete
  43. Sapa ada body kosong perdana tolong info saya 0195244135

    ReplyDelete
  44. salam.dimane boleh saya dapatkan sparepart dan pomen yang pakar tentang perdana v6.baru beli perdana executive.kurang maklumat pada kereta v6

    ReplyDelete
  45. mau jual v6 manual murah je rm 13500- 0176980185

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete